Angst er en illusion!

A hva? Er min angst en Illusion? En indbildning i mit eget hoved? Hvordan kan det være det, når jeg mærker det på min krop?

Det kan være en kontroversiel holdning, at se angsten på den måde. Prøv at læse dette lille eksempel:

Kan du huske julemanden, den gang hvor du fuldt og fast troede ham og alle historierne omkring ham fandtes i virkeligheden? Hvad fik dig til at slippe den illusion? Formentligt en oplevelse af at opdage sandheden. Når du lige pludseligt ser gennem julemandens skæg og ser din far eller hvem det nu måtte være?
I det lille bitte øjeblik forsvinder illusionen om julemanden for altid.

Din hjerne er mester i illusion – prøv at tænke tanken. Hvornår får du angst? Typisk vil det være, når du forestiller dig, det du er bange for.

Forestil dig hjernen. Hvordan får den informationer? Gennem vores sanser. Er der nogle af vores sanser, som kan fortælle noget om fremtiden? Ikke hvad jeg ved af. Er der nogle af vores sanser som kan fortælle noget om fortiden? Ikke hvad jeg ved af. Hvordan kan hjernen så få informationen ”jeg har social angst, kan ikke med mange mennesker”, ”jeg har angst for hunde … osv”. Det kan den ikke! Så hjernen skaber en illusion så virkelighedstro, at du i det øjeblik, tror på, at du er i den situation og mærker det på din krop. Et lille eksempel:

Når jeg har social angst, sætter min hjerne en video på af mig selv: Til en fest hvor alle mennesker omkring mig kigger og vurderer mig – alt fra mit hår, tøj, lugt og den bussemand, som jeg ikke fik pillet ud (og nej jeg har ingen bussemand hængende ud af næsen – jeg har tjekket det 99 gange). Hvad skal jeg snakke om? Tænk hvis jeg siger noget dumt og desuden har jeg jo ingen selvtillid eller selvværd … bla bla bla. I kender nok den rumle.

I det øjeblik, ser jeg en illusion (video) som hjernen har skabt – for hvis jeg nu var i den grad uinteressant, hvorfor skulle folk dog gide at glo på mig, når der er hende den lækre blondine eller ham med den der lækker overkrop? Folk kommer jo ikke til denne fest for at kigge på mig, men for at have det sjovt med hinanden.

Alt imens jeg ser denne illusion, glemmer jeg at tænke – for hvis jeg tænker og slipper illusionen og ser mig selv – hvor er jeg? Lige nu sidder jeg jo på min stol og er ikke til fest – hvordan kan hjernen så forudsige, hvordan det vil gå til festen? Det kan hjernen ikke, for der er ingen sanser som kan fortælle om fremtiden – men hjernen skaber en ufattelig god illusion fra dine negative oplevelser og som den bedste ”fake news” journalist, undlader den alle de gode oplevelser og du står der, fastfrosset og indhyllet i troen på illusionen ”jeg er angst”!

Hvordan vil det være, hvis du kunne få din hjerne til at sætte en video i som handler om:

  • Du er et unikt menneske
  • Du er et godt menneske
  • Du er en god forælder
  • Du er en god ven/veninde
  • Du kan og vil opnå det du sætter dig for
  • Du kan se dine styrker og svagheder og sætte pris på dem
  • Du tør at fejle og lære af dem

Vil det ikke være en bedre illusion? 😉

Hypnotisk illusion

Når du ser det - vil du sige "aha - nu har jeg det" og billede vil aldrig være det samme :D

angst er en illusion

Når du ser det, vil du sige "ååååå - jeg ser det - og billedet vil aldrig være det samme igen :)

angst er en illusion

Hvor mange ben? :)